Η απλή μέθοδος των τριών αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις πρακτικές στην επίλυση μαθηματικών προβλημάτων. Στην περίπτωση του Ολυμπιακού, όμως, η μέθοδος των τριών εξελίσσεται σε γρίφο για τον ίδιο τον εμπνευστή της.

Όταν αναφερόμαστε σε τριάδα στην εποχή του Μαρτίνς, το μυαλό πηγαίνει αυτομάτως στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Εκεί όπου βασίστηκε το σχέδιο του Πορτογάλου τεχνικού και συνιστά την καρδιά της φιλοσοφίας του παρόλες τις παραλλαγές. Στην εκάστοτε τριάδα των χαφ, δηλαδή, που είτε αυτούσια είτε σε εναλλαγές κλήθηκε από το καλοκαίρι του 2018 να εφαρμόσει τις σκέψεις του Πέδρο.

Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς για την εικόνα που εμφανίζουν οι πρωταθλητές στα τελευταία παιχνίδια και κυρίως μέσα στο 2022. Δικαιολογίες υπάρχουν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η κριτική σταματάει στη δεδομένη κούραση, ούτε στην απόσταση που έχει δημιουργήσει ο Ολυμπιακός από τους αντίπαλους του.

Η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο πλήγμα που και ο ίδιος ο Πέδρο δυσκολεύεται να διαχειριστεί είναι η απόδοση των μέσων του.

Από τη μία ο Εμβιλά, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε αρκετά το καλοκαίρι και μόνο κατά διαστήματα έχει εμφανίσει εφέτος τις πραγματικές του δυνατότητες και από την άλλη ο Μαντί Καμαρά και ο Μπουχαλάκης, οι οποίοι έχουν παίξει όσο κανείς άλλος τους τελευταίους 21 μήνες τόσο με την ερυθρόλευκη φανέλα, όσο και με τις Εθνικές τους Ομάδες. Και λογικό είναι να μην έχουν την ενέργεια και το ρυθμό των προηγούμενων ετών.

Ο Μαρτίνς περιμένει ότι τόσο ο χαφ από την Γουινέα, όσο και ο «Μπούχα», θα βρουν έστω ένα σημαντικό μέρος από τα πατήματά τους, ώστε να ολοκληρωθεί η σεζόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι πρωταθλητές παρουσιάζουν ξεκάθαρα προβλήματα στην ανάπτυξη, στην κυκλοφορία της μπάλας, στη δημιουργία, καθώς και στην ανασταλτική λειτουργία, με αποτέλεσμα να δέχονται πολλές φάσεις και η αμυντική γραμμή να πιέζεται περισσότερο από τα αναμενόμενα.

Και το ερώτημα στην προκειμένη περίπτωση είναι ένα: Γιατί δεν ανοίγει περισσότερο το rotation στις θέσεις των χαφ;  Ο Κούντε έχει να παίξει από τις 9 Φεβρουαρίου, στη ρεβάνς του Κυπέλλου με τον Παναιτωλικό, ενώ η τελευταία του εμφάνιση στο πρωτάθλημα εντοπίζεται στις 7 Νοεμβρίου κόντρα στον Ιωνικό. Προφανώς, ο Μαρτίνς κρίνει ότι ο Καμερουνέζος, τον οποίο σφόδρα ήθελε από το καλοκαίρι του 2018, τελικά δεν του κάνει. Το θέμα, όμως, είναι ότι εμφανώς δεν υπολογίζονται τουλάχιστον τη δεδομένη στιγμή, ούτε οι Φαντιγκά και Κανέ, οι οποίοι έπιασαν λιμάνι τον Γενάρη. Ο Γάλλος μάλιστα συμπεριλήφθηκε και στη λίστα της UEFA. Από τη στιγμή, δηλαδή, που υπολογιζόταν για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, πώς είναι δυνατόν να θεωρείται ότι δεν μπορεί να βοηθήσει στο πρωτάθλημα;

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Πέδρο έχει αποφασίσει να πορευτεί με τους 15-16 παίκτες τους οποίους εμπιστεύεται περισσότερο. Με εκείνους, άλλωστε, που επί της ουσίας… καθάρισε το πρωτάθλημα από τον πρώτο γύρο. Και εκτιμά ότι τη λύση στο γρίφο της αγωνιστικής εικόνας της ομάδας θα καταφέρει να δώσει ξανά η… απλή μέθοδος των τριών.