Η πόλη του Μπέργκαμο ακόμη μετράει τις πληγές της. Είναι ο τόπος που συνδέθηκε με την πανδημία όσο κανένας άλλος, στο ξεκίνημα αυτής της ιστορίας, που αιχμαλώτησε τον πλανήτη. Μόνο τον Μάρτιο του 2020, περισσότεροι από 4.500 πολίτες του Μπέργκαμο έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό! Αριθμός ασύλληπτος, εάν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για μια πόλη 120.000 κατοίκων.

Οι εικόνες με τα στοιβαγμένα φέρετρα έξω από τα νοσοκομεία της πόλης, ακόμα κάνουν το γύρο των ΜΜΕ διεθνώς. Το ίδιο και οι σκηνές που κατά εκατοντάδες είχαν στηθεί για να περιθάλψουν ασθενείς. Η γιγαντοαφίσα με το μήνυμα «σας ευχαριστούμε», προς το νοσηλευτικό προσωπικό, παραμένει στη θέση της, στην όψη του νοσοκομείου «Πάπας Ιωάννης ο 23ος». Για να θυμίζει εκείνες τις εφιαλτικές τρεις εβδομάδες, που πολλοί συνέδεσαν με το παιχνίδι της Αταλάντα με την Βαλένθια, στις 19 του προπέρσινου Φλεβάρη στο Μπέργκαμο.

Σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύτηκαν, ο ιός μεταφέρθηκε αστραπιαία στο Μπέργκαμο, από το Μιλάνο, όπου αγωνιζόταν εκείνη τη χρονιά ο Αταλάντα. Η τρομερή διασπορά έγινε με… όχημα τους 40.000 οπαδούς της αντιπάλου του Ολυμπιακού, που έκαναν το σύντομο ταξίδι των 50 χιλιομέτρων μέχρι το Σαν Σίρο.