Υπάρχει μια κατηγορία «κριτών», που με την πάροδο των ετών αυξάνει συνεχώς τα μέλη της. Είναι εκείνοι που δεν έχουν απλώς άποψη για τα πάντα, αλλά τοποθετούνται με ύφος… διάνοιας, δίχως όμως να έχουν έστω τη στοιχειώδη γνώση. Μια βόλτα στα social media είναι ενδεικτική…

Η ίδια κατηγορία, λοιπόν, που κρίνει χωρίς να ξέρει, εκφράζει άποψη βλέποντας επιλεκτικά. Είναι εκείνοι που διαβάζουν μια λέξη στο πρωτοσέλιδο, δεν έχουν ανοίξει ποτέ εφημερίδα, αλλά τους έπιασε το… πατριωτικό. Ο «Κ.Π.», λένε, συγκρίνει τον Ρέαμπτσιουκ με τον Τσιμίκα και «τι πράγματα είναι αυτά» και «εάν είναι δυνατόν» και άλλα γραφικά.

Το μόνο σίγουρο σε αυτή την ιστορία είναι ότι οι συγκεκριμένοι «κρινές» αφ’ ενός παραλείπουν ή (ακόμη χειρότερα) αδύνατουν να κατανοήσουν τα προφανή, δηλαδή ότι το αφιέρωμα συγκρίνει το ξεκίνημα των δύο παικτών στον Ολυμπιακό, αφ’ ετέρου έχουν κοντή μνήμη.

Θέλετε να θυμηθούμε τι συνέβαινε πριν από τρία χρόνια, στην πρώτη σεζόν του Μαρτίνς; Θα το κάνουμε, με παραδείγματα.

Ας ξεκινήσουμε, όμως, από τη σεζόν 2017-18. Τότε που ο Τσιμίκας έπαιζε δανεικός στην μικρομεσαία ολλανδική, Βίλεμ, ενώ την προηγούμενη χρονιά είχε φτάσει μέχρι την Δανία (βλέπε Εσμπιεργκ) για να βρει χρόνο συμμετοχής.

Όταν, λοιπόν, τον Μάιο του 2018, που ο Μαρτίνς είχε έρθει στην Ελλάδα για να προετοιμάσει το έδαφος, ώστε να αναλάβει τον Ολυμπιακό από το καλοκαίρι, γράφαμε δειλά – δειλά ότι μέσα στις σκέψεις είναι να επιστρέψει και ο Τσιμίκας, είχαμε ακούσει και διαβάσει απίστευτα πράγματα! «Με τον Τσιμίκα θα κάνει ανανέωση ο Μαρτίνς;» «δεν κάνουν αυτά τα παιδιά», «δεν είναι Βίλεμ ο Ολυμπιακός» και άλλα αφοριστικά.

Να θυμίσουμε, μάλιστα, ότι ακόμα και μια εβδομάδα πριν από την πρώτη συγκέντρωση με τον Πέδρο προπονητή, το όνομα του Τσιμίκα δεν ήταν καταγεγραμμένο στη λίστα με τους δανεικούς που σίγουρα θα έπαιρναν έστω την ευκαιρία τους στην προετοιμασία! Και την πρώτη σεζόν του Πορτογάλου στον θρύλο, ο χρόνος στο αριστερό άκρο της άμυνας μοιράστηκε ισομερώς μεταξύ Κούτρη και Τσιμίκα. Ο Κώστας, μάλιστα, ήταν από εκείνους που χρεώθηκαν την ήττα από τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο. Και τέτοιες μέρες, πριν από τρία χρόνια, στο ιστορικό παιχνίδι με την Μίλαν, βασικός ήταν ο Κούτρης! Εκείνο το χειμώνα, μάλιστα, τα κορυφαία ιταλικά ΜΜΕ έγραφαν συνεχώς ότι ο Λέο αποτελεί έναν από τους υποψηφίους στόχους της Ίντερ!

Την επομένη σεζόν (2019-20), ο Μαρτίνς καθιέρωσε τον «Τσίμι», ο οποίος βέβαια παρουσίαζε τρομερή βελτίωση, με αποτέλεσμα να κεντρίσει το ενδιαφέρον της Λίβερπουλ. Και ΔΙΚΑΙΩΣ να κάνει πραγματικότητα τη μεταγραφή – όνειρο.

Με δυο λόγια, ο Ρέαμπτσιουκ στην πρώτη χρονιά του στον Θρύλο, έχει κάνει πολύ περισσότερα πράγματα από όσα ο Τσιμίκας την πρώτη χρονιά της δεύτερης θητείας του στον Πειραιά. Και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας «λοιμωξιολόγος», που χθες ήταν «σεισμολόγος» και αύριο θα γίνει «διατροφολόγος». Εσείς που πιστά διαβάζετε τον «Κ.Π.» μπορείτε να καταλάβετε και τη διαφορά.