«Το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τον ποδοσφαιριστή, είναι εξίσου και ίσως πιο σημαντικό από όσα προσφέρει μέσα σε ένα γήπεδο», συνηθίζει να λέει ο Γιούργκεν Κλοπ και αρκετοί παίκτες, ειδικά το τελευταίο διάστημα που όλος ο πλανήτης έχει δοκιμαστεί από την πανδημία του κορονοϊού έσπευσαν να βοηθήσουν. Αυτό θα μπορούσε να είναι το πραγματικό πρόσωπο του ποδοσφαίρου. Χωρίς σκιές, χωρίς μουτζούρες και χωρίς σκοπιμότητες. Το πρόσωπο της ενότητας και της βοήθειας, της αλληλεγγύης.

Αρκετοί παίκτες δεν περίμεναν την πανδημία για να προσφέρουν βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. Τα παραδείγματα είναι πολλά, αλλά τώρα θα μείνουμε σε δύο παίκτες από την Αφρική. Τον Σαντιό Μανέ και τον Καλιντού Κουλιμπαλί. Οι δύο Σενεγαλέζοι είναι πρότυπα στην πατρίδα τους όχι μόνο για τις αγωνιστικές τους επιδόσεις με την Λίβερπουλ, την Νάπολι, αλλά και την εθνική ομάδα της χώρας τους. Είναι πραγματικά πρότυπα, διότι όλα αυτά τα χρόνια βοηθούν με κάθε τρόπο τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Τόσο στην πατρίδα τους, όσο και στο Λίβερπουλ και στην Νάπολη. Ο Σαντιό Μανέ έχει χτίσει ένα σχολείο στη γενέτειρά του, αλλά το μεγάλο του όνειρο, ο μεγάλος του στόχος ήταν ένα νοσοκομείο. Ο άσος της Λίβερπουλ είχε αναλάβει εκ ολοκλήρου την κατασκευή του κτιρίου, ενώ πριν από λίγες ημέρες συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας για τη στελέχωσή του και τον εξοπλισμό. Το νοσοκομείο αυτό εγκαινιάστηκε και φυσικά ο Σαντιό Μανέ ήταν παρών. Με την… ευκαιρία της παρουσίας του στα εγκαίνια, προσέφερε ακόμα 500.000 ευρώ για τις ανάγκες της λειτουργίας του. Αρχικά θα λειτουργεί το τμήμα για τα επείγοντα περιστατικά, μαιευτικό τμήμα, οδοντιατρείο και άλλες μονάδες, μέχρι να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν και άλλα τμήματα.

Ο Καλιντού Κουλιμπαλί από την πλευρά του, προσέφερε στα νοσοκομεία της Σενεγάλης ασθενοφόρα και το απαραίτητο ιατρικό υλικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτή ήταν επίσης η τελευταία (μέχρι την επόμενη) προσφορά του Κουλιμπαλί σε όσους έχουν ανάγκη. Ο Κουλιμπαλί έχει κάνει πολλές παρόμοιες δωρεές στην πατρίδα του, αλλά και στην Νάπολη. Εκεί, βγαίνει αρκετές φορές στους δρόμους και προσφέρει ρούχα και φαγητό στους άστεγους της πόλης. Ειδικά στη σκληρή περίοδο της καραντίνας στην Ιταλία, ο Κουλιμπαλί ήταν δίπλα σε πολύ κόσμο.