Η νέα αγωνιστική περίοδος βρίσκεται προ των πυλών, Αύριο Τρίτη οι πρωταθλητές θα συγκεντρωθούν στο Ρέντη, ύστερα από τέσσερις εβδομάδες διακοπών, για να ξεκινήσουν την προετοιμασία τους, σε κάτι περισσότερο από έναν μήνα θα δώσουν το πρώτο επίσημο παιχνίδι στο δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και ο Μαρτίνς με τους συνεργάτες του καταστρώνουν σχέδιο ειδικών συνθηκών με ορίζοντα τεσσάρων μηνών.

Το παγκόσμιο Κύπελλο, που θα διεξαχθεί στο Κατάρ από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου, κόβει στη μέση την νέα αγωνιστική περίοδο. Και για πρώτη φορά η σεζόν θα διακοπεί για τουλάχιστον ενάμιση μήνα. Οι Ιταλοί, για παράδειγμα, θα επανεκκινήσουν με το νέο έτος.

Από τις 19-20 Ιουλίου, όταν ο Ολυμπιακός θα δώσει την πρώτη μάχη στα προκριματικά της κορυφαίας διοργάνωσης, μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου, όταν θα θα γίνει η αναγκαστική διακοπή λόγω του Μουντιάλ, θα έχουν κριθεί σε μεγάλο βαθμό οι δύο βασικοί στόχοι της χρονιάς. Και αυτό διότι μέχρι τότε την ομάδα του Πειραιά περιμένουν 12 ευρωπαϊκοί αγώνες και πιθανότατα άλλοι τόσοι στο πλαίσιο του πρωταθλήματος. 

Πρόκειται για ένα καθοριστικό πακέτο 24 αναμετρήσεων μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, κατά το οποίο είναι προγραμματισμένη μόνο μία διακοπή για Εθνικές Ομάδες, στα τέλη του Σεπτέμβρη. Συνεπώς, οι υποχρεώσεις θα είναι διαδοχικές κατά μέσο όρο ανά 4-5 ημέρες. Και η προεργασία που θα πρέπει να γίνει για ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν προσομοιάζει με καμία άλλη του παρελθόντος.

Για αυτό και χαρακτηρίζεται ως ειδικών συνθηκών η καλοκαιρινή προετοιμασία. Περισσότερο, δηλαδή, το επιτελείο των πρωταθλητών αποσκοπεί στο να βάλει τους ποδοσφαιριστές σε αγωνιστικό ρυθμό και λιγότερο να τους επιβαρύνει με την κλασική έννοια της προετοιμασίας παλαιότερων ετών.

Φρέσκα πόδια και ρυθμός αγώνων είναι τα στοιχεία που χρειάζονται στο πρώτο τετράμηνο με δεδομένο ότι θα ακολουθήσει η μακρά διακοπή, κατά την οποία οι ποδοσφαιριστές αρχικά θα ξεκουραστούν, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας, αυτή τη φορά χειμερινής, με φόντο το β’ γύρο του πρωταθλήματος τα Πλέι Οφ και τα ευρωπαϊκά νοκ άουτ.

 

Τι σημαίνει πρακτικά για τον Ολυμπιακό αυτό το πρώτο κομμάτι της σεζόν; Πάνω από όλα θα κριθεί ο πρώτος χρονικά στόχος, που είναι η επιστροφή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Έξι αγώνες προκριματικών και άλλοι τόσοι ομίλων, που θα προδιαθέσουν και για την όποια ευρωπαϊκή προοπτική του Φλεβάρη. Και ταυτόχρονα, όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος θα δώσει και το στίγμα των διεκδικητών του τίτλου. 

Στις τελευταίες τρεις διαδοχικές κατακτήσεις η ομάδα του Πειραιά οδηγούσε εξ αρχής στην κούρσα και πριν καν από τα Χριστούγεννα είχε εξασφαλίσει μία διαφορά ασφαλείας, που διευρύνει ακόμα περισσότερο στη συνέχεια και κυρίως στα Πλέι Οφ. 

Σκοπός των ερυθρολεύκων υπό αυτά τα δεδομένα είναι να ξεκινήσουν την κούρσα για το 48ο με το πόδι κολλημένο στο γκάζι.

Εάν, λοιπόν, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή στην ειδικών συνθηκών αγωνιστική περίοδο που ακολουθεί.