Η εικόνα είναι βγαλμένη από άλλη εποχή. Ωμή και συνάμα συγκλονιστική. Είναι η αγάπη για την μπάλα. Είναι ίσως η μόνη διέξοδος σε μια από τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη.

Κάποιοι θα πουν ότι είναι το ίδιο το ποδόσφαιρο: Ένα τσούρμο πιτσιρικάδες να παίζουν μπάλα σε ένα χωμάτινο γήπεδο – χωράφι στην Πίτα. Πού είναι αυτό; Βρίσκεται στα υψίπεδα της Φούτα Ντζαλόν στην ενδοχώρα της Γουινέας, σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, Κονακρί.

Ανάμεσα στο τσούρμο είναι και μια γνώριμη φιγούρα. Ένα παιδί, που ξεχωρίζει για το ανάστημα και το ταλέντο του. Είναι ο Αλγκασίμ Μπα. Ο πιτσιρικάς του Ολυμπιακού, που περνάει τις ημέρες των διακοπών στο χωριό του. Εκεί όπου μένουν μόνιμα οι γονείς του και οι δύο αδερφές του.

Ο ίδιος ευθύνεται και για τις υποτυπώδεις… ανέσεις της αναμέτρησης: Λίγες πορτοκάλι σαλιάρες για να ξεχωρίζουν οι δύο ομάδες και μια αξιοπρεπής μπάλα, που πασχίζει να κυλήσει στο ανώμαλο έδαφος. 

Ο 19χρονος Αλγκασίμ ντύθηκε στα ερυθρόλευκα του Ολυμπιακού πριν από 14 μήνες. Έκτοτε η ζωή του άλλαξε άρδην. Η καθημερινότητά του στην Ελλάδα και ειδικά στα Νότια Προάστια της Αθήνας είναι διαφορετική. Ζει άνετα και έχει στη διάθεσή του αγαθά που ίσως να μην είχε καν ονειρευτεί.

Παρόλα αυτά, το μυαλό του παραμένει στη… θέση του. Και σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με την μεγάλη πλειοψηφία όσων βρίσκονται στη θέση του, δείχνει στην πράξη ότι δεν ξεχνάει από πού ξεκίνησε. Φροντίζει μάλιστα να το αναδεικνύει.