Η βράβευση του Λιονέλ Μέσι με τη «Χρυσή Μπάλα» για το 2021, προκάλεσε και αρκετές αντιδράσεις, αφού πολλοί ήταν αυτοί που πιστεύουν πως ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι με όσα έχει κάνει την τελευταία διετία άξιζε το τρόπαιο. Ο γερμανικός Τύπος αποκαλεί σκάνδαλο την απονομή του βραβείο στον Μέσι, με την «Bild» να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Είναι μία σκανδαλώδη απόφαση».
Ο Λόταρ Ματέους που είχε κατακτήσει τη «Χρυσή Μπάλα» το 1990, τόνισε πως δεν καταλαβαίνει πως συνέβη αυτό: «Για να είμαι ειλικρινής, μετά από αυτή την απόφαση δεν καταλαβαίνω πλέον τον κόσμο. Με όλο το σεβασμό προς τον Μέσι και τους άλλους σπουδαίους παίκτες που ήταν υποψήφιοι, κανένας δεν το αξίζει όσο ο Λεβαντόφσκι. Το Franc Football δεν απένειμε το βραβείο πέρυσι και με όλους τους τίτλους που κατέκτησε ο Ρόμπερτ με την Μπάγερν το 2020 το αξίζει. Αλλά και μόνο το 2021 να λάβει κανείς υπόψιν, ήταν καλύτερος απ’ όλους».
Ο Γερμανός μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης, Τόνι Κρόος μιλώντας σχετικά με την απονομή της «Χρυσής Μπάλας» στον Λιονέλ Μέσι είπε: «Σίγουρα δεν την αξίζει. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν οι καλύτεροι παίκτες την τελευταία δεκαετία, αλλά αυτή τη χρονιά θα έπρεπε να είναι άλλοι μπροστά τους».
Αλλά και ο παλαίμαχος Ισπανός γκολκίπερ, Ίκερ Κασίγιας εξέφρασε την αντίθεσή του λέγοντας: «Μου είναι πολύ δύσκολο να πιστέψω στα ποδοσφαιρικά βραβεία. Ο Μέσι είναι ένας από τους καλύτερους, αλλά πρέπει να ξέρεις ποιος είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής μετά από μία σαιζόν. Δεν είναι τόσο δύσκολο».
Ακόμα και ο ίδιος ο Λιονέλ Μέσι, όταν παρέλαβε τη «Χρυσή Μπάλα», απευθύνθηκε στον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και του είπε: «Σου αξίζει η «Χρυσή Μπάλα». Πέρυσι όλοι συμφώνησαν πως εσύ ήσουν ο νικητής. Πιστεύω πως το France Football πρέπει να σου δώσει τη «Χρυσή Μπάλα». Πρέπει να την έχεις στο σπίτι σου».