Μία… ενδιαφέρουσα ιστορία που ξεκίνησε το 2016 με ένα σκηνοθετημένο θάνατο, ολοκληρώθηκε με μία καταδίκη σε φυλάκιση τεσσάρων ετών. Ένας πρώην ποδοσφαιριστής της Σάλκε, ο Χιάνικ Κάμπα καταδικάστηκε σε σχεδόν τέσσερα χρόνια φυλάκιση γιατί σκηνοθέτησε το θάνατό του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην πατρίδα του το Κονγκό. Ο Κάμπα (στα 35 του πλέον) και η γυναίκα του καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τριών ετών και δέκα μηνών αφού κρίθηκαν ένοχοι για απάτη, με μία ασφαλιστική εταιρία να έχει καταβάλει 1,2 εκ. ευρώ για το θάνατό του. Το αυτοκινητιστικό δυστύχημα υποτίθεται πως είχε γίνει στις 9 Ιανουαρίου 2016, όταν ο Κάμπα είχε ταξιδέψει στην πατρίδα του, το Κονγκό. Στη συνέχεια, τρία χρόνια αργότερα το 2019, ο Κάμπα είχε βρεθεί να ζει και να εργάζεται ως χημικός τεχνικός σε μία εταιρία προμήθειας ενέργειας στο Ρουρ της Γερμανίας.

Όπως αναφέρουν γερμανικά δημοσιεύματα, ο εισαγγελέας της υπόθεσης πιστεύει πως το σχέδιο του ζευγαριού ήταν να αποσπάσουν 4 εκ. ευρώ από την ασφαλιστική εταιρία. Ο Κάμπα υποστήριξε πως δεν έφτασαν στα χέρια του χρήματα από την ασφάλεια, ενώ η σύζυγός του δήλωσε αθώα και τόνισε σχετικά με την καταδικαστική απόφαση: «Χάνεις την εμπιστοσύνη σου στη δικαιοσύνη».

Το 2018 ο Κάμπα φέρεται να πήγε στην πρεσβεία της Γερμανίας στην Κινσάσα, όπου ανέφερε στις Αρχές πως τον εγκατέλειψαν οι φίλοι τον Ιανουάριο του 2016 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού τους στο Κονγκό και έμεινε χωρίς τα έγγραφά του, χρήματα και τηλέφωνο.

Ο Κάμπα είχε ξεκινήσει της καριέρα του ως δεξί μπακ από τις ακαδημίες της Σάλκε, όπου μάλιστα ήταν συμπαίκτης του Μάνουελ Νόιερ, όμως στη συνέχεια αγωνίστηκε σε ερασιτεχνικές ομάδες της Γερμανίας, και το 2016 όταν ήταν 29 ετών και ανακοινώθηκε ο «θάνατός» του, η Χουλς στην οποία αγωνιζόταν είχε αναφέρει τα εξής: «Αντιπροσώπευε τις ιδέες και τις αξίες του συλλόγου μας όπως λίγοι άλλοι. Η απώλειά του θα αφήσει ένα τεράστιο κενό. Ο Χιάνικ είναι μία πικρή αθλητική απώλεια για εμάς, αλλά πάνω απ’ όλα θα μας λείψει σαν ανθρώπινη παρουσία».