Η εθνική Ιταλίας είναι γνωστή για τα ποδοσφαιρικά της χαρακτηριστικά. Δύσκολα, ακόμα και τις εποχές του Μπάτζιο και του Ντελ Πιέρο περίμενες από τη «σκουάντρα ατζούρα» μαγικό ποδόσφαιρο. Η δύναμη και το πάθος όμως, η αγάπη για τη φανέλα είναι στοιχεία που δύσκολα συναντάς σε άλλες εθνικές ομάδες. Το πάθος των Ιταλών είναι γνωστό και κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου στα διεθνή παιχνίδια. Οι διεθνείς τραγουδούν με τόσο πάθος τον εθνικό ύμνο που σχεδόν… τρομάζουν τους αντιπάλους τους. Το ίδιο έκαναν και στην πρεμιέρα του Euro κόντρα στην Τουρκία. Στο «Ολίμπικο» της Ρώμης, όπου πριν από λίγο ο Αντρέα Μποτσέλι είχε ερμηνεύσει για μία ακόμα φορά καθηλωτικά το υπέροχο Nessum Dorma, οι Ιταλοί διεθνείς τραγούδησαν τον εθνικό τους ύμνο με τέτοιο τρόπο που… ράγισαν οι οθόνες! Λίγες ώρες πριν, ο Ρομπέρτο Μαντσίνι έστελνε ένα συγκινητικό γράμμα ενότητας σε όλους τους Ιταλούς:

Αγαπητή Ιταλία,
φαίνεται σαν να πέρασε μια αιωνιότητα από το απόγευμα εκείνο που εξασφαλίσαμε την πρόκριση στο ματς με την Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2019 και μέσα στην ευφορία μας είχαμε μπροστά μας την δυνατότητα να επιστρέψουμε στο “Ολίμπικο” έπειτα από λίγους μήνες με τρομερή αθλητική ικανοποίηση.
Το 2020 υποτίθεται ότι θα ήταν η χρονιά της μεγάλης μας χαράς, η χρονιά που θα μοιραζόμασταν ευχάριστες στιγμές όλοι μαζί, όμως, ξέρουμε όλοι τι συνέβη…

Ήταν μια χρονιά που αλλάξαμε όλοι τις συνήθειες μας, ορισμένοι έμειναν μήνες μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ορισμένοι έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα… Τα πιο απλά πράγματα είχαν γίνει τα πιο περίπλοκα… Δεν ήταν εύκολο, όμως όλοι τα κατάφεραν με τον τρόπο τους…
Οι συνέπειες της πανδημίας παραμένουν και είναι μπροστά μας και θα πρέπει για καιρό ακόμα να είμαστε δυνατοί.
Ο αθλητισμός σε τέτοιες στιγμές, όπως έχω ξαναπεί, είναι το εργαλείο της ζωής μας. Μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανθούμε καλύτερα και να διώξουμε τις άσχημες σκέψεις. Ο αθλητισμός μπορεί να μας δώσει ευχάριστα συναισθήματα.

Ποτέ άλλοτε δεν το είχαμε τόσο μεγάλη ανάγκη…
Η εθνική μας ομάδα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που αρχίζει σε λίγες ώρες, θα εκπροσωπήσει φανταστικούς και αποφασισμένους ανθρώπους και εγώ υπόσχομαι ότι μαζί με το επιτελείο μου και τους 26 ποδοσφαιριστές θα τιμήσουμε αυτή τη χώρα σε κάθε λεπτό της παρουσίας μας.
Ξέρουμε ότι τα παιχνίδια μας θα είναι στιγμές ενότητας για όλους τους Ιταλούς. Θα υπάρχουν στιγμές ευχάριστες που θα μας κάνουν να ξεχάσουμε ό,τι έχουμε περάσει.
Θα παίξουμε με επίγνωση της δύναμης της φανέλας και των Ιταλών πολιτών.
Θα τιμήσουμε κάθε λεπτό μας στο γήπεδο, θα είμαστε σαν παιδιά που μπαίνουν στο γήπεδο να παίξουν μπάλα, αλλά και γνωρίζοντας τις ευθύνες μας για το γεγονός πως εκπροσωπούμε μια πολύ δυνατή χώρα και μια από τις πιο όμορφες.

Ενωμένοι κάτω από τον μπλε ουρανό, φορώντας την μπλε εμφάνιση, ας φωνάξουμε όλοι μαζί τον στίχο που ενώνει περισσότερους από 60 εκατομμύρια Ιταλούς:
Forza Azzuri!».

Μοναδικοί, συναισθηματικοί και αποφασισμένοι…