Το βράδυ του Σαββάτου, η Κολωνία με τη νίκη της 5-1 επί της Χόλσταϊν Κίελ κατάφερε να εξασφαλίσει την παραμονή της στην Μπουντεσλίγκα. Η επιτυχία αυτή των «τράγων» έφερε ξανά στο προσκήνιο ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και διαφωνίες τα τελευταία χρόνια. Η Κολωνία έχει σαν μασκότ έναν τράγο, μία παράδοση που ξεκίνησε από το 1950, όταν ο διευθυντής ενός τοπικού τσίρκου είχε κάνει δώρο στο σύλλογο έναν τράγο για να φέρνει καλή τύχη, ο οποίος είχε ονομαστεί Χένες. Η παράδοση αυτή συνεχίζεται, με τον Χένες τον 8ο ο οποίος είχε ψηφιστεί για το ρόλο της μασκότ το 2008 σε online ψηφοφορία, να θανατώνεται στις 21 Απριλίου σε ηλικία 14 ετών λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, με τους κτηνιάτρους να θεωρούν πως ήταν η καλύτερη επιλογή για να μην ταλαιπωρείται το ζώο. Μάλιστα από το 2019 είχε αποσυρθεί από τα «καθήκοντά» του στον ζωολογικό κήπο της Κολωνίας, οι υπεύθυνοι του οποίου κανόνισαν για τη διαδοχή του από τον Χένες τον 9ο.

Ο εκάστοτε τράγος της Κολωνίας, δίνει το παρών στα εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας και βρίσκεται δεμένος δίπλα στον πάγκο. Μετά το ματς με την Χόλσταϊν Κίελ το βράδυ του Σαββάτου, όπου οριστικοποιήθηκε η παραμονή στην Μπουντεσλίγκα, η φιλοζωική οργάνωση PETA στην Γερμανία εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση ζητώντας από την Κολωνία να σταματήσει να χρησιμοποιεί ως μασκότ ένα ζώο, να δώσει τον Χένες τον 9ο σε μία φάρμα και προσφέρθηκε να δώσει στους ανθρώπους της ομάδας ένα κοστούμι τράγου για μία ανθρώπινη μασκότ.

«Η Κολωνία πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτό το ξεπερασμένο έθιμο της κακοποίησης ενός ζώο σαν γούρι που φέρνει καλή τύχη», ανέφερε η βιολόγος, Ιβόν Βιρτς και συμπλήρωσε: «Ο σύλλογος πρέπει να δει τη σημερινή επιτυχία σαν μία ευκαιρία για επανεκκίνηση και να σταματήσει να πηγαίνει τράγους μέσα στο στάδιο. Αν τα ζώα εκτίθενται σε απειλητικές καταστάσεις από τις οποίες δεν μπορούν να αποδράσουν, αυτό σημαίνει μεγάλο στρες γι’ αυτά». Σύμφωνα με την PETA, τα ζώα βιώνουν μεγάλο φόβο και στρες όταν βρίσκονται σε στάδια γεμάτα κόσμο και θόρυβο.